17:55 - Vətəndaşların Sosial İmkanlarının Müzakirəsi Regionlarda Davam Edir - Fotolar
20:20 - Regionlarda Növbəti İctimai-Sosial Müzakirələr Başladı –Fotolar
19:44 - Həssas əhali qruplarına ünvanlanmış sosial-humanitar siyasət təbliğ olunacaq-Fotolar
20:51 - Heydər Əliyevin anadan olmasının 100 illiyi çərçivəsində 2 mindən çox ağac əkilib-FOTOLAR
19:35 - Naxçıvanda “Heydər Əliyev və vətəndaş cəmiyyəti quruculuğu” mövzusunda konfrans keçirilib-FOTOLAR
16:46 - Aygün Əliyeva: "2022-ci ili Qurumun Fəaliyyətinin İlk İli Kimi Xarakterizə Edə Bilərik" - Müsahibə
20:17 - Təşkilat sədri Faiq Əhmədov cənab Prezident İlham Əliyevə Açıq Məktub göndərib!
00:21 - “Azərbaycan Sosial Dövlətə Doğru” Layihəsinin Növbəti Tədbiri - Fotolar
19:29 - Xaçmazda tədbir
Qarpız və yemişlərin keyfiyyəti necədir? – Xidmət rəisi cavab verdi
Azərbaycanda hazırda bazarlarda istehlakçılara təklif edilən mövsümi meyvələrin – qarpız və yemişlərin keyfiyyəti normaldır.
Emtv.az xəbər verir ki, bunu trend-ə Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi yanında Dövlət Fitosanitar Nəzarəti Xidmətinin rəisi Camal Quliyev deyib.
C.Quliyev qeyd edib ki, bu meyvələrin keyfiyyəti ildən-ilə yaxşılaşır:
“Bu il məhv edilən məhsulların arasında qarpız və yemişlərin çəkisi çox cüzi olub. Bu da əvvəlki illərdə həyata keçiilən məhvetmə, maarifləndirmə tədbirlərinin nəticəsidir. Fermerlər öz texnologiyalarını daha da təkmilləşdiririlər. Artıq fermerlər başa düşürlər ki, məhsullarında gübrə qalığı artıq olsa, məhsul məhv ediləcək”.
Məhsulların keyfiyyəti məsələsini daim nəzarətdə saxladıqlarını deyən C.Quliyev qeyd edib ki, səyyar laboratoriyalar tərəfindən mütəmadi olaraq, məhsullar yoxlanılır. Xidmətin yerli qurumları eyni zamanda, əkin sahələrində də yoxlamalar aparırlar:
“Biz daha çox əkin sahələrində yoxlama aparmağa üstünlük veririk ki, məhsul bazara gələnə qədər vəziyyət aydınlaşsın”.
C.Quliyev insanların bəzən yemiş və qarpızdan düzgün istifadə etmədiyini də söyləyib:
“Çox təəssüf ki, bəzi şəxslər yemişi kəsərək onun bir hissəsini yeyir, qalanını günlər keçdikdən sonra yeyirlər. Bu, yolverilməz haldır. Yemiş və qarpızdan nomal qaydada istifadə etmək əsas şərtlərdəndir. Yemiş və qarpız soyuducuda saxlamaq şərtilə, 2 gün ərzində yeyilməlidir. Məsələn, yemiş bu gün saat 12-də kəsilibsə, sabah axşama qədər o bitməlidir, ondan sonra onu istifadə etmək olmaz. Çünki məhsul qalanda onda çürümə prosesi gedir, əlavə toksiki maddələr əmələ gəlir. Bu da insan orqanizmi üçün zərərlidir. Əgər kimsə isti havada özünü narahat hiss edib həkimə gedirsə və həkimə də “qarpız yemişdim” deyirsə, o saat qarpızdan şübhələnirlər. Halbuki yay aylarında qarpız, yemiş insanı istidən qorumağın ən yaxşı şərtlərindən biridir”.
Emtv.az