18:50 - “Sosial Dövlət Naminə” İctimai Birliyinin - BƏYANATI!
17:55 - Vətəndaşların Sosial İmkanlarının Müzakirəsi Regionlarda Davam Edir - Fotolar
20:20 - Regionlarda Növbəti İctimai-Sosial Müzakirələr Başladı –Fotolar
19:44 - Həssas əhali qruplarına ünvanlanmış sosial-humanitar siyasət təbliğ olunacaq-Fotolar
20:51 - Heydər Əliyevin anadan olmasının 100 illiyi çərçivəsində 2 mindən çox ağac əkilib-FOTOLAR
19:35 - Naxçıvanda “Heydər Əliyev və vətəndaş cəmiyyəti quruculuğu” mövzusunda konfrans keçirilib-FOTOLAR
20:17 - Təşkilat sədri Faiq Əhmədov cənab Prezident İlham Əliyevə Açıq Məktub göndərib!
00:21 - “Azərbaycan Sosial Dövlətə Doğru” Layihəsinin Növbəti Tədbiri - Fotolar
19:29 - Xaçmazda tədbir
15:05 - QHT Qubada tədbir keçirdi
QAN AZLIĞI OLANLAR DİQQƏT!
"EMTV.az" xəbər verir ki, tərkibi dəmirlə zəngin olan qidaların siyahısını təqdim edir. Xüsusən qan azlığından əziyyət çəkənlər bu qidaları çox yeməlidir.
Qırmızı ət
Dəmir almaq baxımından ən gözəl yol qırmızı ət yeməkdir. Gündəlik dəmir ehtiyacı yaşa və cinsiyyətə görə dəyişir. Kişilərin gündəlik ehtiyacı 8 mq, qadınların 50 yaşa qədər 18 mq, daha sonra 8 mq-dır. Hamiəlik müddətində dəmir ehtiyacı artdığı üçün bu dövrdə gündəlik 27 mq dəmir qəbul etmək lazımdır.
Ağ ət
“Qırmızı ət yemirəm” deyənlərdənsinizsə, üzülməyin. Hinduşka, toyuq, ördək kimi ev quşları da çox yaxşı dəmir qaynağıdır.
Tünd yaşıl rəngli tərəvəzlər
Əgər ləzzətli bir qarnitur axtarırsınızsa, ispanaq, kələm, gül kələmi sizin üçün çox yaxşı dəmir qaynağı ola bilər.
Balıq
Pəhrizinizə dəmir əlavə etməyin yollarından biri də balıqdır. Balıq yüksək protein, bol Omega 3 və yağ turşusu tərkiblidir. Xüsusən də tuna, sardalye, uskumru və mezgit dəmirlə zəngin balıqlardır. Bununla həm də ürək xəstəliklərindən qorunmuş olarsınız.
Paxlalılar
Əgər vegeteriansınızsa, dəmir qəbul etməyinizin ən yaxşı yolu noxud, quru lobya, mərcimək kimi paxlalılardır. Onların tərkibindəki dəmirin daha yaxşı istifadəsini təmin etmək üçün suda saxlayın, sonra başqa suda qaynadın. Bu cür paxlalıların yanında taxıl bitkilər də yeyə bilərsiniz.
Taxıllar
Xüsusən də səhər yeməklərində buğda, kəpək və yulaf qatqılı çörəklər yeyin. Dəmir ağ çörəklərə nisbətən tam taxıllarda daha yüksəkdir.
Yumurta
Səhər yeməyində yaxşı qaynadılmış yumurta və yanında tam buğda çörəyi yeməklə bədəninizi dəmirlə zənginləşdirə bilərsiniz. Lakin bir şərtlə: yanında dəmir emalına mane olan qəhvə və ya çayı 40 dəqiqə sonra için və ya açıq çay için.
Bəhməz
Xüsusən də qara tut bəhməzi dəmir qaynağıdır. 100 qram bəhməzin tərkibində təxminən 400 mq kalsium, 10 mq dəmir var.
Quru meyvə
Dəmir baxımından zəngin quru üzüm, quru ərik, xurma, şaftalı arzuedilən quru meyvələrdir.