17:55 - Vətəndaşların Sosial İmkanlarının Müzakirəsi Regionlarda Davam Edir - Fotolar
20:20 - Regionlarda Növbəti İctimai-Sosial Müzakirələr Başladı –Fotolar
19:44 - Həssas əhali qruplarına ünvanlanmış sosial-humanitar siyasət təbliğ olunacaq-Fotolar
20:51 - Heydər Əliyevin anadan olmasının 100 illiyi çərçivəsində 2 mindən çox ağac əkilib-FOTOLAR
19:35 - Naxçıvanda “Heydər Əliyev və vətəndaş cəmiyyəti quruculuğu” mövzusunda konfrans keçirilib-FOTOLAR
20:17 - Təşkilat sədri Faiq Əhmədov cənab Prezident İlham Əliyevə Açıq Məktub göndərib!
00:21 - “Azərbaycan Sosial Dövlətə Doğru” Layihəsinin Növbəti Tədbiri - Fotolar
19:29 - Xaçmazda tədbir
15:05 - QHT Qubada tədbir keçirdi
Süni mal əti yeyəcəyimiz gün yaxındadır - Laboratoriya əti necə istehsal olunacaq?
Süni ət barədə söhbətlər uzun müddətdir gəzir. Əvvəllər buna fantastika, cəfəngiyyat kimi baxsalar da, artıq süni ət istehsalına başlanılıb və yaxın illərdə satışına başlanılacaq.
Bəs süni ət ideyası niyə yaranıb, kimə lazımdır. Yer üzünün sakinlərinin canlı mal-qara olduğu halda, süni ətə ehtiyacı varmı? Süni ət təbii ət kimi faydalıdırmı?
Emtv.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, ilk dəfə laboratoriyada süni ət yetişdirilməsi patentini Nİderland alimləri əldə edib.
Belə bir ideya bir neçə səbəbdən yaranıb.
-Hazırda kənd təsərrüfatında iri buynuzlu mal-qaranın saxlanması atmosfer və ətraf mühiti çirkləndirir, məhsuldarlığı artırmaq təbitə ziyandır.
-Bir kq təmiz ətin alınması üçün 3 min litr su tələb olunur. Mal-qaranın yem və su təminatında maksimum qənaət
etmək mümkün deyil. Nəticədə ət çox baha başa gəlir.
-Digər tərəfdən əksər ferma və fabriklərdə heyvanların qeyri-etik şəraitdə saxlanması, onların qorxu altında olması, ət kəsim şərtlərinin uyğun olmaması mal ətində stresdən olan mənfi dəyişiklikləri artırır və bu heyvanları əti insan orqanizmi üçün faydalı olmur. Çox insanlar da bu məqamlardan çəkinərək, iyrənərək ətdən imtina edir.
Laboratoriya əti dadlıdırmı?
Bu əti hazırlamaq üçün mütəxəssislər heyvandan əzələ hüceyrəsi götürür və onu laboratoriyada xüsusi metod və maddələrlə böyüdür. Beləliklə az miqdar hüceyrədən daha çox ət alınır.
Fərqi.
Əslində bu ətdə canlı heyvan ətindən daha az kimyəvi maddə olacaq. Çünki mal-qaranı indi dərmansız yetişdirə bilmirlər. Süni ətdə antibiotic, hormonlar istifadə etməyə gərək yoxdur.
Bu ət tamamilə sağlandır, onda qara yara, salmonella, donuz qripi kimi qorxulu viruslar yoxdur. Bir üstün tərəfi də yağlılığının az olmalıdır. Demək olar, piyi yoxdur. Ona görə insanı kökəltməyəcək.
Bu ət daha təmiz, steril şəraitdə hazırlanır. Heyvanlar əzab çəkmir. Ətdə stress faktoru yoxdur.
Maddi baxımdan da qənaətlidir. Bir kq ətin canlı heyvanda alınması üçün 7 kq buğda lazımdır.
Hələ ki, süni yetişdirilmiş ət laboratoriya mərhələsindədir. Kütləvi istehsalının necə olacağı, yəni ideyanın necə reallaşması işlənməyib. Amma süni ətin satışa çıxarılacağı gün uzaqda deyil.
Kİm bilir, bəlkə də onun dadı bizim daha çox xoşumuza gələcək.
Elnur Abbasov
Emtv.az