17:55 - Vətəndaşların Sosial İmkanlarının Müzakirəsi Regionlarda Davam Edir - Fotolar
20:20 - Regionlarda Növbəti İctimai-Sosial Müzakirələr Başladı –Fotolar
19:44 - Həssas əhali qruplarına ünvanlanmış sosial-humanitar siyasət təbliğ olunacaq-Fotolar
20:51 - Heydər Əliyevin anadan olmasının 100 illiyi çərçivəsində 2 mindən çox ağac əkilib-FOTOLAR
19:35 - Naxçıvanda “Heydər Əliyev və vətəndaş cəmiyyəti quruculuğu” mövzusunda konfrans keçirilib-FOTOLAR
20:17 - Təşkilat sədri Faiq Əhmədov cənab Prezident İlham Əliyevə Açıq Məktub göndərib!
00:21 - “Azərbaycan Sosial Dövlətə Doğru” Layihəsinin Növbəti Tədbiri - Fotolar
19:29 - Xaçmazda tədbir
15:05 - QHT Qubada tədbir keçirdi
Ağ göbələk qocalmanı ləngidirmiş
Ağ göbələklərdə insan orqanizmində qocalma prosesini ləngidən maddələr var.
Emtv.az yerli KİV-ə istinadən xəbər verir ki,ABŞ-ın Pensilvaniya Universitetinin alimləri bu nəticəyə gəliblər.
Amerikalı alimlərin tədqiqatları göstərir ki, ağ göbələk orqanizmdə öz-özünə əmələ gələ bilməyən antioksidant ergotionein amin turşusunun mənbəyidir.
İnsan bu maddəni ancaq qidadan alır. Digər ərzaqlarla müqayisədə isə ağ göbələkdə ergotioneinin miqdarı 10 dəfə çoxdur.
Bundan əlavə, göbələkdə daha bir vacib antioksidant olan qlutation var.
Antioksidant maddələr, hüceyrələrdə azad radikallar daxil olmaqla, oksigenin fəal formalarının səviyyəsinə nəzarət etmək xüsusiyyətinə malikdir. Bunun sayəsində onlar DNK, yaşamaq üçün lazım olan molekullar və hüceyrə membranların zədələnməsinin qarşısını alır.
Qocalma prosesi məhz bu zədələnmələr, dağıntılar nəticəsində baş verir. Beləliklə, antioksidantların müdafiə fəaliyyəti qocalmanı ləngidir.
Alimlər bildirirlər ki, ağ göbələklərin tərkibində mühüm qidalandırıcı maddələr olan selen, D vitamini, qlutation və ergotionein var. Bunlar hamısı turşulanma stressini zəiflədən antioksidant kimi təsir edir.
Nəzrin Abbaszadə
Emtv.az