17:55 - Vətəndaşların Sosial İmkanlarının Müzakirəsi Regionlarda Davam Edir - Fotolar
20:20 - Regionlarda Növbəti İctimai-Sosial Müzakirələr Başladı –Fotolar
19:44 - Həssas əhali qruplarına ünvanlanmış sosial-humanitar siyasət təbliğ olunacaq-Fotolar
20:51 - Heydər Əliyevin anadan olmasının 100 illiyi çərçivəsində 2 mindən çox ağac əkilib-FOTOLAR
19:35 - Naxçıvanda “Heydər Əliyev və vətəndaş cəmiyyəti quruculuğu” mövzusunda konfrans keçirilib-FOTOLAR
16:46 - Aygün Əliyeva: "2022-ci ili Qurumun Fəaliyyətinin İlk İli Kimi Xarakterizə Edə Bilərik" - Müsahibə
20:17 - Təşkilat sədri Faiq Əhmədov cənab Prezident İlham Əliyevə Açıq Məktub göndərib!
00:21 - “Azərbaycan Sosial Dövlətə Doğru” Layihəsinin Növbəti Tədbiri - Fotolar
19:29 - Xaçmazda tədbir
Kartof insanı belə ZƏHƏRLƏYİR
Doğru şəraitdə saxlanılmayan kartof cücərmiş formada yeyilərsə, insanı zəhərləyə bilər.
Emtv.az yerli mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər kartof yedikdən sonra ürəkbulanma, boğazda yanğı və baş ağrısı kimi problemlər yaranan zaman həkimə müraciət etməyi qətiyyətlə tövsiyə edir.
Toxluq hissi verməkdə vazkeçilməz olan kartof C və B vitaminləri, kalium mineralı ilə zəngindir. Lakin onun faydaları qədər düzgün istifadə olunmadıqda zərərli cəhətləri də var. Bitkilər göbələk və həşərat kimi faktorlardan özlərini müdafiə etmək üçün toksiki maddələr istehsal edir. Məhsulların saxlandığı anbarın temperaturu, daşınma zamanı mexaniki zədə almaq, zərərli böcəklər bu toksiki maddələrin çoxalmasına səbəb olur və insanın həyatını təhlükəyə atar. Kartofon tərkibində sözügedən zərərli maddə kateqoriyasına daxil olan "solanin" mövcuddur.
Günəşin altında və ya nəm yerdə saxlanılan kartofda bu maddənin miqdarı artır. Solaninin artması xlorofil sintezini işə salır və beləliklə, kartofun rəngi sarıdan yaşıla çevrilir. Yaşıllanmaqla bərabər, zəhərlənmə təsiri də yaranır.
Buna görə də yaşıllaşmış kartofdan imtina edilməli və məhsul quru, işıq olmayan yerdə saxlanılmalıdır.
"Solanin" zəhərlənməsinin simptomları ürəkbulanma, qusma, izhal, mədədə ağrı, boğaz yanması və baş ağrısıdır. Ciddi zəhərlənmələr hətta ölümlə nəticələnə bilər.
Ramazan ayında isə həftə ərzində 3-4 dəfə olmaqla, kartofdan istifadə məsləhət görülür.
Nəzrin Abbaszadə
Emtv.az